x
Login
Zaloguj się z jednym klikiem
twitter facebook google
Zaloguj się
Nazwa użytkownika lub E-mail:
Nazwa/Hasło
Hasło:

Utwórz nowy profil Nie pamiętasz hasła?
Follow Me on Pinterest
Przepisy » Sposób przygotowania » Dostawki » Gnocchi - podstawowy przepis

Gnocchi - podstawowy przepis
Składniki obliczone na Porcji
» 2.00kg ziemniaki
» 1.00 Jajko
» 650.00gram mąki
» sól


Kcal
0.00
Czas przygotowania ok.
ca. Min.
Czas gotowania/pieczenia ok.
ca. Min.
Okres odpoczynku
ca. 0 Min.
Poziom trudności
normalne
Autor:




/ Zdjęcie
Autor:
Recenzje: 0
Komentarze: 0
Tak ugotujesz ten przysmak:
1 Gotujac zgodnie z pare prostymi zasadami, powinny bez problemu udac sie idealne gnocchi, czyli wiele delikatniejszą wersję kopytek.
2 Pierwszy krok to ugotowanie ziemniaków w skorupkach. Starajmy się wybrać ziemniaki podobnych rozmiarów, które ugotują się w tym samym czasie. Ziemniaki zalewamy wodą, stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 min. Do momentu gdy beda cale miekke. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 130°
3 W czasie, gdy ziemniaki się suszą, na blacie kuchennym/ stolnicy usypujemy kopczyk z 480 g mąki. Do miski wsypujemy dodatkowo 160 g do posypywania blatu i ewentualnego dosypania do ciasta, choć 480 g powinno w zupełności wystarczyć. Im mniej mąki, tym lepiej, a problem polega na tym, że ziemniaki wchłoną właściwie każdą ilość, dlatego te 640 g na 2 kg ziemniaków to maksimum mąki, której możemy użyć. Do mąki dodajemy też 2 szczypty soli (można to pominąć, jeżeli gotowaliśmy ziemniaki w osolonej wodzie. Wtedy trzeba też dodać odrobinę soli do wody, w której będziemy gotowali gnocchi). Po środku kopczyka robimy wgłębienie. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przecieramy przez praskę/ w maszynce do wgłębienia. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Im szybciej zagnieciemy całość, tym lepiej. Chodzi tylko o to, aby składniki się złączyły, a ciasto cały czas było cieplutkie.
4 Z ciasta formujemy płaski prostokąt, który tniemy wzdłuż na pół i następnie wszerz na ok. 2 cm szerokości kawaeczki. Z każdego kawałka formujemy rękami wałeczek.Oryginalne gnocchi sa troche mniejsze od kopytek polskich. Bierzemy po 3 wałki i kroimy na ok. 1,5 cm szerokości kawałki. Pracujemy na powierzchni oprószonej mąką, gdyż gnocchi szybko sie kleją.
5 Jeżeli mamy czas , gotowym gnocchi można dać lekko okrągły kształt i charakterystyczne wcięcia, naciskajac je lekko z widelem
 

Ten przepis nie ma odpowiedniego wina
 
Super!

Tutaj można zeskanować kod kreskowy z telefonem - i masz przepis zawsze przy sobie!
Miłej zabawy!


Kliknij tutaj, aby zobaczyć powiększenie QR-Kodu

 
Komentarze innych użytkowników
 

 
 
x
Login
Zaloguj się z jednym klikiem
twitter facebook google
Zaloguj się
Nazwa użytkownika lub E-mail:
Nazwa/Hasło
Hasło:

x
 Nowa książka kucharska: Tytuł książki


 
x
 Utwórz nową kategorię


 
x
polecić
Twoje imię:
Proszę wpisać swoje imię
Twój e-mail:
Proszę podaj adres e-mail
Proszę podać adres e-mail
Odbiorca e-mail:
Proszę podać adres e-mail
Proszę podać adres e-mail
Wiadomość:
 
x
 
Nalesnik z kurczakiem i sosem czosnkowym Parówki po holendersku Sałatka z jajkiem i kalafiorem Schabowy z sosem pieczarkowym i frytkami Ryż z sosem Sos francuski Sałatka z mozarellą Truskawki z mascarpone Leczo przepis babci zupa krem z czerwonej kapusty Salata z indykiem Ryba z grilla Bagietka z mięsem Tiramisu Jaja z łososiem w galareci. Ciasto jogurtowe z lodami Greckie gołąbki Fasolka po bretońsku Kalafior z bułką tartą i masełkiem Szparagi z masłem Koktajl jabłkowo-arbuzowy Babka pomarańczowo - waniliowa Sernik leniwców Babka z białek Ostra jajecznica Zupa marchewkowa light Zielony sos Ryba po grecku Makaron ryżowy Łosoś w panierce
 


Nasi Partnerzy
Reklamuj u nas