Jak zrobić domowe lody bez użycia maszynki? Przepis

Maszynka do lodów z pewnością upraszcza zrobienie deserów lodowych, nie jest natomiast potrzebna. Lody można zrobić samemu, bez pomocy profesjonalnego narzędzia. Dobrze wybrane elementy oraz odpowiednia receptura pozwalają stworzyć dobry oraz orzeźwiający deser. Poniżej prezentujemy parę sprawdzonych przepisów na własne lody. Zrobienie deserów lodowych bez zastosowania maszynki to nic skomplikowanego. Do ich zrobienia możemy zastosować blender, robot czy po prostu normalną trzepaczkę kuchenną. Jak sprawnie oraz błyskawicznie w warunkach mieszkaniowych zrobić pysze lody bez maszynki?

Jak przygotować domowe lody bez maszynki? Przydatne informacje

Masa z jaj oraz mleka to podstawa własnych lodów. Pamiętaj, by dobierać świeże, najlepiej tłuste mleko oraz dobre jaja, jakie przed wykorzystaniem należy dobrze sparzyć ciepłą wodą. Przygotowując lody domowe bez maszynki, musisz pamiętać o mieszaniu masy podczas jej mrożenia w zamrażalniku. Mrożenie z zasady trwa parę godzin, poleca się zatem, aby chociaż raz na pół godziny przemieszać ilość zbiornika. Jeżeli masz automat czy maszynkę do lodów, twoja praca ogranicza się tylko do doboru elementów oraz proporcji.

Domowe lody śmietankowe z 3 składników

Poszukujesz przepisu na najdoskonalszy letni deser, dzięki któremu przypomnisz sobie smak dzieciństwa? Lody własnej roboty nie mają sobie równych, choćby jeśli nie potrzebują dużych zdolności kucharskich ani dobrych elementów. Lody śmietankowe są jednymi spośród najprostszych do zrobienia – starczy, iż masz w domu 3 podstawowe artykuły: mleko, śmietankę oraz cukier.

jak zrobić lody bez maszynki do lodów

Sposób zrobienia domowych lodów bez maszynki

Po schłodzeniu mieszanki do temperatury blisko 4 stopni należy ją poddać zabiegowi frezowania. Jest to najistotniejsza część przy kręceniu domowych lodów, więc mieszanie mieszanki przy równoczesnym jej schładzaniu do temperatury minusowej. Zabieg ów powoduje, iż płyn zmienia się uprzednio w zawiesinę natomiast potem gęste lody. Dedykowane są do tego profesjonalne narzędzia, automatyzujące po części ów mechanizm. Maszyny takie zdobywają na pozycji natomiast ich podstawową wartością jest eliminowanie bryłek z masy. Powstała masa powinna zostać potem przeniesiona do tzw. szokówki. Tam w temperaturze blisko 40 stopni lody dojrzewają natomiast smak w nich zawarty wyrównuje się.

Jak podawać lody z mrożonych owoców?

Mamy dwa rodzaje podawania lodów: w gotowym, kupnym wafelku (nakładamy je profesjonalną gałkownicą) czy w pucharkach. W kolejnym wypadku należałoby ponieść się wodze fantazji oraz do deseru dać kawałki świeżych owoców, bakalie i bitą śmietankę. Taki dobry deser z pewnością doceni niejeden smakosz!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *