Patelnia to sprzęt kuchenny, który musi znaleźć się w każdej, nawet w najmniejszej i najbardziej ubogo wyposażonej kuchni. Przygotowanie posiłków bez patelni mogłoby być niewyobrażalnie trudne- bo jak przygotować proste naleśniki czy szybką jajecznicę? Dla bardzo kreatywnych kucharzy brak patelni pewnie nie był by problemem, jednak czasami warto ułatwić sobie życie. Jeśli właśnie stoisz przed wyborem dobrej patelni, z pewnością zastanawiasz się, jaką wybrać. Poniżej podpowiadamy, czym powinna charakteryzować się dobra patelnia oraz pokrótce przedstawiamy poszczególne typy patelni, jakie dostępne są na rynku.
Jaka kuchenka taka patelnia
Pierwszym sprawdzianem dla nowej patelni jest typ kuchenki, którą mamy w domu. Większość patelni nadaje się do używania zarówno na kuchence gazowej, jak również elektrycznej czy indukcyjnej. Jednak nie wszelkie. Jeżeli jesteśmy posiadaczami indukcji, przed zakupem upewnijmy się, iż dana patelnia jest dedykowana do tego rodzaju sprzętu. Jeżeli planujemy zainwestować w wok, więc patelnię o wyraźnym spodzie, musimy mieć określony blok stawiany na palnik. Dzięki niemu patelnia będzie mogła bezpiecznie stać na płycie.
Patelnie żeliwne i ich właściwości
Wiele osób zastanawia się, czy warto inwestować pieniądze w patelnię żeliwną. Żeliwna patelnia, to wykorzystywany od wielu lat przyrząd w doświadczonych kuchniach. Za rzeczą powrotu do mody na naczynia z żeliwa, żeliwne patelnie, rondle oraz formy obserwujemy teraz na większości najpopularniejszych blogów kulinarnych, gdzie zachwycają własnym naturalnym, acz eleganckim designem. Na szczęście nie jedynie o style tu idzie. Nabywając patelnię z żeliwa, mamy gwarancję, że posłuży nam ona przez długie lata. Żeliwo to produkt bardzo odporny, równomiernie rozprowadzający ciepło, a na dodatek może służyć jako ciekawy sposób podania potraw.
Jak czyścić patelnię żeliwną?
Patelnia żeliwna pozbawiona specjalnej, nieprzywierającej warstwy jest miękka oraz narażona na to, że pozostałości pożywienia zostaną na niej po smażeniu. Nie można się ich tak łatwo pozbyć, natomiast czyszczenie w zmywarce nie jest polecane. Więc najlepszym sposobem na wyczyszczenie patelni żeliwnej jest umieszczenie jej na parę minut w piecu podgrzanym do 200 stopni. Potem rozsypanie na nią soli oraz oczyszczenie przy pomocy połówki ziemniaka. W ów sposób łatwo oraz efektywnie można się pozbyć przypaleń i uporczywych zabrudzeń. Po takim zabiegu wystarczy oczyścić patelnię gorącą wodą oraz płynem do naczyń i wysuszyć.
Patelnie kamienne (granitowe, marmurowe)
Warstwa kamienna wyróżnia się tym, że nie przylega do niej jedzenie podczas zapiekania. Identycznie jak w wypadku pozostałych nieprzywierających warstw, także tu należy wykorzystywać łagodne detergenty do czyszczenia. Z racji doskonałej wytrzymałości warstwy, większość rodzajów patelni granitowych i kamiennych nadaje się do czyszczenia w zmywarce. Patelnia tego typu jest także dość wytrzymała na zadrapania i uszkodzenia. Warto jednak pamiętać, że dla odpowiedniego zabezpieczenia patelni, koniecznie po dowolnym czyszczeniu należy czyścić warstwę papierowym ręcznikiem.