Wolnowar – czy warto w niego zainwestować? Jakie dania z wolnowaru można przygotować?

Domowe posiłki są najdoskonalsze, jednak nie zawsze ma się czas na gotowanie. Więc tak odpowiednim urządzeniem jest wolnowar. We współzależności od ustawień, można w nim zrobić posiłek poprzez noc czy w czasie dnia, gdy jesteśmy poza domem. Dania z wolnowaru, w szczególności mięsa, mają niezwykły smak, ciężki do osiągnięcia w wypadku pozostałych form przygotowania. Smaki powoli się przenikają oraz mieszają, co tworzy ponadczasowe doświadczenia. Wolnowar wykorzystuje niezwykle niewielkie ilości energii elektrycznej, godzina pracy narzędzia na ustawieniu HIGH to ok. 14 gr.

Wolnowar – co to w ogóle jest?

Co to naprawdę jest ów wolnowar? Poszczególni mówią na niego „slow cooker”, natomiast pozostali „garnek wolno gotujący”. Bez względu na zastosowane stwierdzenie, wolnowar jest narzędziem elektrycznym, jakie jak sama nazwa sugeruje, służy do przygotowywania dań na wolnym ogniu. Taki sposób przyrządzania potraw potrzebuje utrzymywania mniejszej temperatury (ok. 80°C) poprzez choćby 10 godzin! Wolnowar zapewnia więc wielogodzinne gotowanie takich dań jak; gulasze, zupy, potrawki, gołąbki, bez potrzeby nieustannego dozoru. Co więcej, slow cooker pozwoli zachować większość witamin oraz wartości odżywczych, do jakich straty dochodzi podczas gotowania standardowymi formami, w za dużej temperaturze.

Gotowane w ten sposób potrawy utrzymują witaminy oraz elementy wzmacniające. Wolnowar wspomaga zatem w przygotowywaniu odpowiednich pokarmów jednakowo dobrze, jak narzędzia do gotowania na parze. Wolnowar jest elektrycznym garnkiem, do którego starczy włożyć przygotowane elementy, natomiast potem skonfigurować dobry tryb gotowania. Po skończeniu pracy narzędzie przechodzi w tryb ogrzewania, abyś mógł zjeść ciepłe danie w każdej chwili.

jakie dania mozna zrobić w wolnowarze

Jak korzystać z wolnowaru?

Wolnowar jest tak opracowany, aby utrzymywać ciepło przygotowywanej potrawy poniżej temperatury wrzenia. Dwa style pracy zapewniają przygotowanie rozmaitego typu żywności. Tryb HIGH nadaje się do twardszych, włóknistych mięs lub w celu szybszego zrobienia delikatnej żywności. Tryb LOW doskonale sprawdzi się w wypadku przyrządzania wywarów, warzyw, powideł lub delikatnych, delikatnych mięs. Gotowanie w wolnowarze nie potrzebuje nieustannego nadzoru z Twojej strony.

Jak dobrać wolnowar?

Propozycja wolnowarów na naszym rynku jest jeszcze większa. Narzędzie składa się z dwóch ważnych składników: misy, w jakiej przyrządzana jest potrawa i obudowy z systemem grzewczym. Misa może być zrobiona z produktu ceramicznego czy kamienia. W tymże kolejnym wypadku naczynie nadaje się też do zastosowania podczas przyrządzania smakołyków w standardowym piekarniku.

Jeden komentarz

  1. Posiadamy wolnowar: Crockpot DuraCeramic CSC026X 5 l, jakość wykonania bardzo dobra, elegancki design. szczególnie polecam osobą zapracowanym. dania dosłownie same się robią.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *