Lukrecja to roślina z rodziny bobowatych, a na świecie występuje aż około 40 odmian. Rozpowszechniona głównie poprzez dropsy, cukierki i żelki, ma tyle samo fanów ilu przeciwników – nie ma czemu się dziwić, lukrecja charakteryzuje się bowiem słodkim, ale dość specyficznym smakiem. Nie warto się jednak zrażać, roślina ta jest bowiem bogata w składniki odżywcze, a dodawana do potraw może znacznie odmienić i podkręcić smak każdego dania.
Skąd pochodzi lukrecja?
Lukrecja naturalnie występuje niemal na całym świecie – można znaleźć ją głównie w Europie i Azji, a kilka gatunków występuje także w Australii i na terenie obu Ameryk. Wykorzystywana jest w kuchni od zarania dziejów, choć pierwotnie używana była w Chinach do celów medycznych, jako składnik preparatów ziołowych. Dzięki starożytnym Grekom i Rzymianom lukrecja dotarła do Europy, gdzie rozpowszechniła się w XV wieku dzięki benedyktynom, natomiast informacje o jej prozdrowotnych właściwościach zaczęły pojawiać się w ogólnej świadomości społeczeństwa już w XVII wieku.
Właściwości zdrowotne lukrecji
Korzeń lukrecji stanowi prawdziwą „bombę” składników chemicznych – znajduję się ich aż około 400, z czego najwięcej jest flawonoidów i polisacharydów. Roślina ta cechuje się także wysoką zawartością olejków eterycznych, w których skład wchodzi około 30 substancji posiadających udowodniony wpływ na organizm człowieka – są to między innymi linalol, fenchon i aldehyd benzoesowy. To właśnie mnogość substancji, znajdująca się w tym niepozornym korzeniu o specyficznym smaku odpowiada za niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Lukrecja posiada udowodniony wpływ na układ oddechowy. Ekstrakt z jej korzenia często znaleźć można w syropach wykrztuśnych, zmniejsza on bowiem lepkość zalegającego śluzu i ułatwia jego usuwanie. Glicyryzyna, będąca jedną z wielu substancji znajdujących się w lukrecji, wykazuje działanie przeciwwirusowe, immunosupresyjne i bakteriostatyczne, co oznacza że oddziałuje w pozytywny sposób na układ odpornościowy i wzmacnia organizm w walce z infekcjami.
Lukrecja wykazuje bardzo pozytywne działanie na układ pokarmowy i hormonalny. Łagodzi dolegliwości trawienne i wpływa korzystnie na odbudowywanie śluzówki żołądka, jelit oraz przełyku. Hamuje także rozwój helicobacter pylori, bakterii odpowiadających za większość przypadków choroby wrzodowej żołądka. Kobietom polecane jest spożywanie lukrecji w okresie menopauzy i w celu złagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Przeciwwskazania do spożywania lukrecji
Pomimo iż lukrecja uznawana jest za roślinę posiadającą korzystny wpływ na zdrowie, należy pamiętać, że istnieją przeciwwskazania do jej spożywania. Konsumowanie dużych ilości lukrecji mogą prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, a tym samym do powstawania obrzęków; zmniejszona ilość wydalanego moczu skutkuje także zaburzeniami gospodarki wodno – elektrolitowej. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nadmiar lukrecji w diecie może skutkować osłabieniem popędu seksualnego u mężczyzn i wystąpieniem problemów z przedwczesnym wytryskiem.