System HACCP jest niezbędnym w Polsce systemem zagwarantowania zabezpieczenia żywności w gastronomii pozostałych zakładach produkujących żywność. Każdy punkt gastronomiczny musi zacząć wprowadzanie tego systemu, natomiast potem ciągle go zmieniać. Możemy próbować zrobić to działanie osobiście, wzorując się na rozmaitych „gotowcach” czy zaangażować specjalistę. Gotowe systemy chociaż nierzadko zachęcają niewielką ceną, są nierzadko zawodne.
Czym jest HACCP?
Jest to system oceny niebezpieczeństw oraz ważnych punktów kontroli w zarządzaniu zabezpieczeniem oraz higieną żywności. Kierowany jest do spółek cieszących się produkcją, obróbką oraz obrotem jedzenia: zakładów produkcyjno – przetwórczych, hurtowni, marketów spożywczych, restauracji, stołówek, sal weselnych, żłobków itd. Każda firma przed rozpoczęciem pracy winna zgłosić się do Sanepidu, aby ów dał zgodę na wykonywanie działalności obróbki żywności oraz zatwierdził wprowadzenie systemu HACCP.
Wykorzystania HACCP w gastronomii
Jak sama nazwa sugeruje, system ów służy do utożsamiania niebezpieczeństw dla zabezpieczenia żywności zarówno podczas jej produkcji, jak również obrotu nią. Znaczy to, iż znajduje on wykorzystanie nie jedynie w zakładach przemysłowych, jednak też w kawiarniach oraz pozostałych lokalach kucharskich. Dzięki HACCP gastronomia zdobywa urządzenie zgodne ze światowymi kanonami kontroli. Jego zastosowanie składa się z paru kroków. Pierwszym jest ustalenie miejsc w procesie wytwarzania żywności, w jakich pewne niebezpieczeństwa mogą wystąpić.
Procedury weryfikacyjne oraz działania poprawiające
Mając odpowiednio wykryte niebezpieczeństwa i ustalone CCP oraz zakresy krytyczne, musimy przygotować strategie weryfikacyjne, więc – w najłatwiejszym ujęciu – określenie sposobu, w jaki winna być wykonana kontrola właściwych parametrów. Na przykład zobowiązujemy konkretnego pracownika do wykonania o określonej godzinie (godzinach) zweryfikowania temperatury wewnątrz narzędzi chłodniczych.
System HACCP – zalety z jego zastosowania
Jakie są wartości zastosowania systemu HACCP w swoim lokalu? Przede wszystkim ogranicza się wydatki produkcji pochodzące z niedbalstw lub wadliwości. Także podnosi się zaufanie własnych klientów oraz utrzymuje powtarzalność dań. Artykuły tworzone każdorazowo wedle tejże samej procedury mają ową samą jakość oraz smak. To z kolei podnosi atrakcyjność. Także pracownicy, czując się odpowiedzialni za określone zadania, robią je dokładniej oraz zgodnie z wymogami, więc iż system HACCP wyraźnie sugeruje podział obowiązków.