Wyposażenie gastronomii – o czym musimy pamiętać wyposażając lokal?

Lokal gastronomiczny to działalność, na jaką najchętniej decydują się początkujący inwestorzy. Jest to zarazem jedna spośród prężnie rozwijających się dziedzin na rynku. Na osiągnięcie oraz sukces w wypadku tego rodzaju biznesu ma wpływ mnóstwo elementów. Jednym spośród nich jest wybór koniecznego sprzętu oraz wyposażenia, w tymże wyposażenia kuchni oraz całego zaplecza kucharskiego.

Dopasuj zaopatrzenie lokalu gastronomicznego do jego potrzeb

Decydując się na zaopatrzenie gastronomii w specjalny sprzęt kucharski, należy pamiętać, iż winien być on dostosowany do typu restauracji, jaką urządzamy – doskonałym przykładem są pizzerie, jakie potrzebują odmiennego urządzenia gastronomicznego aniżeli np. cukiernie. Każdy lokal będzie wymagał odmiennego urządzenia, we współzależności od typu podawanego jedzenia. Dobierając sprzęt gastronomiczny, należałoby zdecydować się na takie rodzaje, jakie będą proste w utrzymaniu czystości, będą zapewniać odpowiednią skuteczność do potrzeb.

Sprzęt gastronomiczny – w jakie narzędzia należy zaopatrzyć kuchnię?

Smak oraz atrakcyjny wygląd potraw zależą zwłaszcza od zastosowania świeżych oraz odpowiednich gatunkowo artykułów spożywczych. Wielkie znaczenie ma więc właściwe magazynowanie wszelkich elementów dań. Do tego idealnie nadają się chłodziarki. Tego typu narzędzia gastronomiczne mogą mieć postać szafy chłodniczej znakomitej do trzymania żywności czy oszklonej szafy lub witryny, służącej do prezentowania składników czy końcowych dań. Bary sałatkowe, lodziarnie oraz pozostałe lokale serwujące zakąski na zimno powinny być zaopatrzone w stoliki chłodnicze oraz sałatkowe.

sprzęt gastronomiczny używany

Jak opłacić otwarcie restauracji?

Oszczędności, kredyt, leasing lub może wszystko razem wzięte? Każde rozwiązanie jest dobre. Istotne natomiast aby zrobić to z głową. Zwykle oszczędności natomiast nie starczają, ponieważ otwarcie restauracji to wydatek rzędu 300-400 tysięcy. Więc wówczas doskonałym sposobem jest kredyt. Można go uzyskać np. na remont oraz dostosowanie lokalu do rozpoczęcia działalności gastronomicznej. Z kolei leasing można zastosować do zaopatrzenia lokalu w sprzęt do wyposażenia zaplecza kuchennego.

Ile to kosztuje- koszt urządzenia kuchni w gastronomii

Wydatek urządzenia kuchni jest zależny przede wszystkim od powierzchni wnętrza i od tego, jakie dania będą w niej robione. Należałoby mieć na uwadze fakt, iż są pewne typy oraz urządzenia “must have”, natomiast ich cena jest zawsze zależna od źródła oraz klasy zrobienia. Wielka kuchnia, zrobiona z tylko doskonałej klasy produktów to wydatek rzędu paruset tysięcy złotych. Niewątpliwie jest co najmniej parę wyjść, by te wydatki trochę zmniejszyć. Natomiast decydując się na takie wyjście, należałoby zastanowić się, czy gra jest warta świeczki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *