Domowe chipsy – jak zrobić?

Chipsy z ziemniaków to zapewne najpopularniejsza przystawka na świecie. Chipsy spożywamy w czasie oglądania filmu, kibicowania naszym podczas meczu, na imprezach lub choćby tak po prostu bez okazji. Obecnie możesz sam przygotować smaczne chipsy. Do zrobienia chrupiących chipsów starczą dokładnie trzy elementy. Najistotniejszym są niewątpliwie ziemniaki. Dobierz te nisko skrobiowe. Do tego trochę oleju oraz soli. To chipsy wypiekane, zatem nie nasiąkają tłuszczem oraz są mniej kaloryczne aniżeli te opiekane w głębokim oleju.

Domowe chipsy

Domowe chipsy zrobisz bez problemu w piekarniku. Wypiekana zakąska nie jest tak kaloryczna, jak owa zakupiona w sklepie. Podczas kiedy paczkowane chipsy opiekane są na głębokim oleju, te robione w domowym zaciszu są tylko dotknięte tłuszczem. Możesz je przyprawić według swego uznania, posypać solą, mieloną papryką czy ulubioną mieszanką ziół.

Chipsy domowe – jak przygotować?

Ziemniaka krój ostrym nożem o cienkim ostrzu na niezwykle cienkie, niemal przezroczyste talarki. Możesz wykorzystać specjalną tarkę z ostrzem do cięcia chipsów. Przed nagrzaniem patelni wysmaruj ją odrobiną oleju. Po chwili układaj obok siebie talarki ziemniaków. Posmaruj je pędzelkiem kuchennym też od góry. Kiedy się zarumienią, odkładaj na kolejną stronę. Zdejmuj z patelni, kiedy zrobią się sztywne oraz stracą elastyczność.

Chipsy ziemniaczane z piekarnika

Dobre domowe chipsy możemy również przygotować w piekarniku. Oczyszczone, osuszone ziemniaki tniemy na cieniutkie talarki. Krążki czyścimy pod bieżącą wodą, natomiast potem przekładamy do misy oraz zostawiamy w wodzie też na 10 minut, aby pozbyć się jak najwięcej skrobi. Ziemniaki wypłukane po raz kolejny suszymy ręcznikiem papierowym oraz przenosimy do misy. Gotowe plasterki uprzednio nawilżamy olejem, natomiast później posypujemy solą czy specjalnymi przyprawami (np. curry, mielona papryka, pieprz, rozmaryn). W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, wstawiamy do pieca oraz ogrzewamy do 200°C. Domowe chipsy pieczemy około 20 minut, aż będą chrupkie i ładnie zarumienione. W międzyczasie warto obrócić je na drugą stronę, dzięki czemu będą idealnie chrupiące.

Jak przygotować swoje chipsy z warzyw oraz owoców?

domowe chipsy z owoców jak zrobić

Chipsy można zrobić z batatów, buraków, marchewek, selera, cukinii, jabłek lub choćby bananów oraz truskawek. Okazuje się, iż przepisy są banalnie proste oraz nie zajmą nam za dużo czasu. Domowe chipsy z ziemniaków są idealnym zamiennikiem chipsów przetworzonych, jakie możemy kupować w sklepie. Takie rarytasy sprawdzą się jako dodatek na zabawę lub nocny pokaz filmowy. Do zrobienia nie wymagamy żadnych ulepszaczy smaku bądź aromatów. Taki smakołyk jest z pewnością mniej kaloryczny aniżeli kruche ciasteczka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *