Jak zrobić majonez domowy. Przepis krok po kroku

Majonez to zapewne szczególnie popularny sos na całym świecie. W Belgii nie ma frytek bez majonezu, natomiast w Holandii śledzi. We Francji z majonezem podaje się bagietkę oraz wykorzystuje do zrobienia sosu aioli. Nie mogą się bez niego obyć włoskie przekąski. Zastosowanie majonezu w kulinariach jest wyjątkowe. Majonez jest dobrą podstawą do sosów oraz dressingów. Doskonale smakuje z jajami, wypiekanym drobiem, rybami lub warzywami.

Jak przygotować domowy majonez oraz od czego zależy czy się uda?

Wykonanie domowego majonezu jest znacznie prostsze, aniżeli mogłoby się wydawać. Na co dzień większość osób wykorzystuje sklepowego, jednak należałoby zrobić własną wersję chociaż przy okazji ważniejszych świąt. Ma całkowicie odmienny, delikatny oraz przyjemny smak, jakiego kupny majonez nie jest w stanie naśladować. Jest gęsty oraz dobry, natomiast w dodatku możemy przyprawić go w taki sposób, jaki nam szczególnie pasuje.

Majonez domowy – przygotowanie

Do naczynia blendera wbijamy żółtka, dodajemy sól, musztardę oraz sok z cytryny – oraz całość starannie mieszamy. Potem rozpoczynamy stopniowo blendować elementy, powoli zwiększając obroty. Delikatnym strumieniem dołączamy do masy olej. W miarę mieszania sos winien się stawać jeszcze gęstszy. Blendujemy aż majonez „zaabsorbuje” cały olej oraz osiągnie spójną, śmietankową spoistość. Lub dłużej – jeżeli zależy nam na tymże, aby był gęstszy. Końcowy sos przenosimy do słoja czy miseczki oraz wstawiamy do lodówki. Pamiętaj, aby spożyć go dosyć szybko, ponieważ pozbawiony konserwantów domowy majonez psuje się szybciej aniżeli ów ze sklepu.

domowy majonez jak zrobić

Co lepsze – majonez zrobiony trzepaczką czy blenderem?

Majonez robiony trzepaczką oraz blenderem będą smakować identycznie. Rozbieżność jest w komforcie przyrządzania. Blender z pewnością dobrze oraz błyskawicznie wymiesza wszelkie elementy, zatem majonez zrobiony przy jego zastosowaniu na pewno się uda. Choć trzepaczka w kuchni to niezwykle dobre narzędzie, to natomiast należałoby także kupować blender. Można dobrać wielki, kielichowy blender do rozmaitych zadań – mniejszych, jak zrobienie majonezu, oraz większych, jak na przykład kruszenie orzechów na masło orzechowe.

Przepis na majonez domowy z olejem rzepakowym

Dwa jaja, łyżka musztardy, łyżka octu winnego, odrobina soli oraz cukru i 350 ml oleju rzepakowego. Takie są proporcje majonezu domowego z oliwy, jaki warto zrobić Zwykle blenderem, jednak można to zrobić też łatwiej oraz bez większych obaw o ważenie się majonezu. Każde profesjonalne narzędzie ma końcówkę o kształcie rózgi kuchennej. Starczy w takim przypadku zamienić małe naczynie na misę z uzupełnionym podłożem oraz połączyć wszelkie artykuły.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *