Pieczenie to wbrew pozorom duża sztuka, jaka wymaga dużo czasu, natomiast również zainteresowania oraz doświadczenia. Do zrobienia dobrego ciasta bynajmniej nie wymagamy pieca i wielu godzin przy ścieraniu oraz mieszaniu. Dobre oraz fascynujące ciasta możemy zrobić w znacznie lepszy sposób.
Spód ciasta bez pieczenia
Jeśli nie pieczemy, to z czego występują spody ciast bez pieczenia? Stosuje się już ostateczne wyjścia, takie jak rozdrobnione ciastka, związane z masłem oraz na przykład czekoladą. Takie spody mają ową wartość, iż błyskawicznie się je robi oraz można je szybko dopasować do swoich zainteresowań czy wykorzystać takich ciastek, jakie teraz mamy w domu. Jako spód mogą służyć także gotowe biszkopciki, jakie są puszyste oraz miękkie, co dobrze łączy się z wieloma ciastami. Ciasto bez pieczenia można także przygotować, stosując krakersów jako dołu, natomiast choćby przekładając nimi ciasto.
Kremy oraz masy do ciast
Kremy oraz masy do ciast bez pieczenia są nierzadko robione na podstawie żelatyny. Pośród przepisów odnajdziesz kremy przygotowane z żelatyną w listkach czy standardową. Do kremów dołączany jest delikatny serek mascarpone, twaróg, śmietanka, czekolada, orzechy, natomiast również serek homogenizowany lub masło. Kremy budyniowe są przygotowywane z mleka, żółtek, cukru, mąki oraz nierzadko z dodatkiem laski wanilii czy w wersji mniej kłopotliwej z budyniu w proszku.
Top 3 przepisy na ciasta bez pieczenia!
Ciasto bananowe
To ciasto bananowiec jest proste oraz bardzo owocowe. Trzeba przyznać, iż trudno poprzestać na jednym kawałku oraz wesprzeć się dokładce. Masa bananowa rozpływa się w ustach, natomiast składnikiem chrupkości są okrągłe biszkopciki (można je w sumie zmienić krakersami jeżeli zamierzasz zrobić ciasto w prostokątnej foremce). Do tego plasterki bananów oraz galaretka. Do zrobienia tego ciasta możemy wykorzystać galaretek cytrynowych.
Snickers lodowy – smaczne ciasto bez pieczenia!
Trzywarstwowe, lodowe ciasto karmelowe z orzeszkami, smakiem oraz wyglądem przywodzące znany batonik. Niebo w ustach! Ciasto błyskawicznie się robi ponieważ nie potrzebuje wypiekania, natomiast musi ono odpowiednio ochłodzić się w lodówce by biszkopty zdążyły zmięknąć, natomiast potem trochę odpocząć w zamrażarce. Doskonały deser na upały!
Sernik jagodowy na zimno z chrupiącym czekoladowym spodem
Dobry deser, jaki doskonale wpasuję się do kawy w upalne popołudnie. Przyjemny jagodowy sernik z dobrym oraz chrupiącym czekoladowym spodem i rozpływającym się w ustach musem truskawkowym. Ser wyjmujemy z lodówki na blisko dwie godziny przed przygotowaniem ciasta. Jeśli wykorzystujemy mrożone jagody, to musimy je uprzednio rozmrozić. Do startych sucharków dołączamy nutellę oraz mieszamy razem dobrze, aż powstanie jednolita masa jaką układamy na brytfannie. Następnie ubijamy ser i dodajemy lekko zblendowane jagody.